top of page

LÍMBICO

Nom de l’obra: LÍMBICO

Autors: Víctor Chaves, Daniel Terron, Queralt Font i Anna Llovera

Format: Vídeo

Explicació video

 

Amb aquest vídeo nosaltres volem que l'espectador es quedi impactat pel seguit d'imatges i que a l'acabar el vídeo es pregunti, que acabo de veure? Que l'espectador no es quedi indiferent, que tingui una confusió de sentiments trobats.

 

Per causar aquest impacte al vídeo, hem utilitzat un muntatge paral·lel, on per una part veiem una noia lligada, amb la boca i ulls tapats asseguda en una cadira, i entre mig d'aquestes escenes de la noia lligada veiem diferents elements que estan lligats a dos conceptes, la ignorància i la coacció, aquests elements estan dintre del cap de la noia lligada, que són els quals l'han portat a aquesta impotència de no poder parlar, mirar ni moure's.

 

El vídeo és tot en blanc i negre perquè hi ha aquest factor de què té els ulls tapats i no veu, però en un moment del vídeo es torna de color per representar la seva alliberació d'aquesta impotència que té. Per augmentar aquest factor el vídeo de fons té un soroll blanc per tal d'alterar a l'espectador, i que senti la sensació d'aclaparament que sent la noia al no sentir res.

IMG_0758.jpg
RNI-Films-IMG-E6FBCA7C-20F0-4385-B1DF-9D
RNI-Films-IMG-B22E27F6-1EB2-4DA0-B337-4E
IMG_0759.jpg
RNI-Films-IMG-73A3AC02-94C6-46C5-B4FD-C6

EL TURISTA

028130-g_082711.jpg

 Dades de catalogació:

 

Artista: Ramon Puyol

Tècnica: Gravat

Any: 1936 s. XX

MIdes: 68,5 x 48,5 cm

Núm. del catàleg: 028130-G

Litografia sobre paper

Tema: Al·legoria

Context històric:

La primera part del segle XX va ser una època difícil pel món en general, en aquesta etapa van succeir les dues guerres mundials, en les que Espanya no va participar directament.

En Espanya va haver vàries crisis polítiques i guerres internes, la més greu i important va ser la guerra civil, va començar l'any 1936 a causa de les revoltes internes del bàndol dels republicans contra el govern de dretes que va dirigir el general Francisco Franco.

Respecte a la societat hi haurà avanços significatius en la medicina, tecnologia i ciència a més que hi haurà un creixement molt important de la indústria, implantaran la jornada laboral de vuit hores y augmentarà el salari. En l'àmbit de l'art apareixerà el postimpressionisme que buscarà plasmar la realitat interior de l'artista entre altres com el cubisme o futurisme

 

 

Anàlisis formal: 

Es tracta d'una litografia amb l'objectiu de criticar. Hi apareix un home representant un turista. Aquest no veu, no pot parlar ni escoltar ja que hi te dos taques fosques com a ulls, taps de suro a les oides i un gran candau tancant la seva boca. Esta situat d'esquenes al foc que incendia Espanya, aïllat de tot el que l'envolta. No pot dir res sobre les tragedies que estan pasant darrere seu, mentrestant es remulla els peus en el mediterrani. L'obra no es una crítica cap els turistes d'aquell moment. El que vol es representar l'actitud sorda ,callada i neutral que algunes nacions van tindre davant la guerra civil espanyola.

Aquesta obra presenta un fort contrast entre els blancs i negres, nomes hi formen part de l'obra aquests colors. Les formes i les línies que hi apareixen són molt arrodonides. Les sombres hi apareixen amb molta força. La figura humana que hi apareix esta plena de deformacions. Els contorns es marquen molt. L'estetica es surrealista.

RELACIÓ ENTRE OBRES

Per què té aquest nom l’obra?

Hem decidit dirli així a la nostra obra ja que volem centrar-nos en com actúen els diferents conceptes de coacció, ignorància i bé en el nostre cervell. Aquests vene provocats pels sentiments, les emocions, el que ens fa ser humans. És per això que em decidit. Anomenar Límbico a la nostre creació audiovisual, paraula provinent del la regió situada sota l’escorça cerebral que es diu sistema límbic que està format per tàlem, l'hipotàlem, l'amígdala cerebral i l’hipocamp. Aquest sistema és el que s’encarrega de dirifir les nostres emocions i sensacions més primitives (com la por, la ira o bé les sensacions entornla nostre pròpia reproducció sexual).

 

 

Quina relació té amb la llibertad?

El nostre tema pricipal del vídeo era que ningú por fer o entendre el bé si bé és pressionat o hi ha coacció pel mig o bé és ignorant. És per això queaquestes persones que és. Senten presionades o bé són ignorants és troben empresonades enlaseva pròpia situació, i com és mostra al final del vídeo és trobent alliberant-se per poder dur a terme i comprendre de forma lliure el concepte de bé.

 

 

Quina relació té amb la obra del MNAC?

L’obra que vam escollir del MNAC eren una serie de vinyetes fetes per Ramón Puyol durant la guerra on s’hi presentaven les diferents postures de la gent a la guerra. Després de mirar totes i cada una de elles amb deteniment, va acabar decantant-nos per una de les vinyetes anomenada”El Turista”. Aquesta representava la figura dels turistes durant la guerra i la postura que agafaven, el que sentien al trobar-se en aquella situació. En aquest gravat podem veure com el artista estableix una relació amb el concepte que vol explicar i l’objecte material amb el que ho relaciona; per exemple, el que no pot moure’s i per això té els peus enfonsats, o bé que no pot entendre re i d’aquí els taps que du les orelles. Així que per la nostra obra vam decidir agafar l’idea de establir relació entre conceptes i objectes per tal de explicar-la.

 

 

Quina relació té amb l’artista contemporani referent?

La primera relació que estableix la nostra obra amb l’artista referent el qual és Banksy és que ell estableix una conexió entre els elements i el concepte a explicar creant així una forta i intensa idea darrera de cada obra. A més a més, que aquestes vinyetes van ser publicades així que vanser accessibles per a tothom de la mateixa manera que les obres de Banksy estan fetes pels carrers, murs i altres zones urbanes arribant a molt públic. 

bottom of page