LA TRANSCENDÈNCIA DE LA QUOTIDIANITAT
2023-2024
LA TRANSCENDÈNCIA DE LA QUOTIDIANITAT
Des de l'inici del Batxillerat d'Arts plàstiques, imatge i disseny, a Garbí Pere Vergés volíem un projecte interdisciplinari que situés els alumnes davant d’un procés creatiu significatiu i proper a la realitat professional del sector artístic.
Els projectes que hem anat realitzant, situen l’alumnat davant de problemes que els fan reflexionar sobre temàtiques d’interès diverses i els donen opció a cercar respostes artístiques i expressives. Aquestes reflexions es fan des d’àmbits com la filosofia, la literatura o la ciència.
Els darrers projectes artístics han estat Màscares (2017-18), El cos sense culpa (2018-19), Llibertat (2019-20), El poder dels símbols (2020-2021), Natura i artifici (2021-2022) i Art i conflicte (2022-2023). Tots ells han suposat una reflexió des de l’estètica sobre temes importants en el nostre món actual, que ens interessen i/o preocupen.
Aquest projecte té un aspecte més que el fa especial i és la seva connexió amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya, ja que els alumnes estableixen un vincle amb una de les obres del museu relacionada amb la temàtica que els interessa i després preparen un itinerari per a les famílies en el que expliquen el seu procés creatiu al mateix museu i al costat de l’obra de referència.
Aquest curs 2023-2024, els alumnes de batxillerat artístic reflexionen i s'expressen de forma visual sobre si té sentit l’art en si mateix. El tema de reflexió, per tant, està relacionat amb diferenciar allò banal d’allò important, en copsar allò significatiu en allò quotidià.
Les obres d’art impacten els nostres sentits a través de les seves estètiques i esdevenen una mena d’aprenentatge-entrenament per a apreciar la bellesa (entesa com a apreciació holística) de la vida mateixa. Això implica ser més conscients en les percepcions que rebem a través dels sentits i en les emocions-sentiments-idees que ens generen, obrint la ment i el cor a copsar significacions profundes inherents a la vida quotidiana.
Amb aquesta proposta, proposarem als alumnes que reflexionin sobre la transcendència de la vida quotidiana davant la immensitat d’estímuls que rebem quotidianament, especialment mitjançant la diversitat de mitjans de comunicació actuals. Distingir allò banal d’allò significatiu, qüestionar-se sobre la veracitat, la rellevància o la singularitat de les informacions que rebem és imprescindible en el món profundament mediatitzat en què vivim.
La relativització és positiva quan ens convida a enriquir la nostra mirada considerant diversos punts de vista sobre un tema, però és profundament buida quan acaba eliminant el contingut-significat i es banalitza. Allò banal democratitza, rebaixa, genera homogeneïtat i caos. En canvi, quan ens impliquem, aquell instant pren rellevància significativa i esdevé un punt de referència vital: jerarquitza i crea ordre en el caos.
FASES DEL PROJECTE ARTÍSTIC
FASE INICIAL
Exploració creativa i descoberta dels propis interessos a nivell temàtic a partir de la reflexió.
1. Explicació del projecte.
2. Creació d’un mural compartit o Moodboard amb un recull d’accions quotidianes de les vides dels alumnes.
3. Exercici d’aprofundiment (presa de consciència) sobre les idees, creences, emocions, sentiments que fan que aquestes accions tinguin rellevància per a ells. La creació de la seva obra consistirà a fer visible als altres la significació profunda que l’alumne ha “descobert” en aquell fet quotidià.
FASE DE DESENVOLUPAMENT
Visita i cerca d’una obra artística de les sales d’art modern del MNAC que tracti una temàtica similar al propi interès, per establir una connexió que serveixi de referent per crear-ne una de pròpia.
1. Visita al MNAC i selecció d’una obra de referencia per establir una connexió.
2. IDEACIÓ: text, creació d’esborranys (presa de decisions) al MNAC.
Creació d’un text que ha d'estar a la seva pàgina web en un apartat que faci referència al projecte artístic. La informació que ha de contenir és:
1: RELACIÓ: L'obra de referència del MNAC que us ha fet pensar en un tema d'interès. Afegiu l'obra, títol, autor, any....
2: IDEACIÓ I QÜESTIONAMENT: El tema que els interessa, que ha d'estar relacionat amb l'obra i han d'explicar com fan la relació. Ara es tracta de fer-se preguntes.
3: RAONAMENT: Explicació del que pensen, els interessa, els preocupa... sobre aquest tema. Concreció.
4: FORMALITZACIÓ: Preparació d'esborranys i idees sobre la formalització de la idea. Què vull dir i com ho vull dir?El projecte es podrà dur a terme en equip o de forma individual.
3. CREACIÓ individual o grupal de la idea a l’escola.
FASE DE TANCAMENT
Un dels grans reptes de l’artista és fer visible les seves propostes i tenir impacte en l’espectador. Per mostrar el nostre projecte hem concretat tres formats:
1. Un itinerari comentat a través de les sales del museu, MNAC (4 d’abril 2024),
2. Una exposició als espais de les escoles
3. Una pàgina web que serveix alhora de recull i de testimoni de la gran riquesa d’accions i de pensaments que estarem duent a terme.
S’avaluarà tot el procés de treball de forma autoavaluativa i coavaluativa.