DIBUIX ARTÍSTIC
1R BATX
A partir de la invitació a reflexionar sobre allò que ens fa humans, els alumnes de primer de batxillerat van iniciar un procés creatiu per a desenvolupar la seva obra artística. El punt de partida conceptual es va centrar en tres elements fonamentals que ens diferencien de la resta d’espècies animals: el pensament, la creació i el llenguatge, representats simbòlicament pel cap, les mans i la boca.
D'aquesta reflexió van sorgir quatre àmbits essencials per al nostre desenvolupament com a espècie, que han estat motors del nostre progrés: l’art, la filosofia, la ciència i la interacció social. Aquests àmbits han permès a la humanitat expressar-se, entendre el món i transformar-lo.
Amb aquesta base conceptual establerta, els alumnes van començar a treballar en parelles per donar forma a quatre projectes visuals que representessin personatges, elements i eines emblemàtiques de cada àmbit, utilitzant tècniques com el grafit, la tinta (bolígraf), el llapis de color o el retolador.
El primer projecte utilitza llapis de colors i collage per aportar dinamisme a la composició, fusionant pintura, música i literatura per representar l'art com a essència de la humanitat.
En aquesta obra, la representació del cap/cervell es fon amb el pla, les mans estan representades amb collage i s’identifica una boca que vomita colors. Mitjançant un recorregut per personatges multidisciplinaris, els autors posen l'art com a suport vital de la humanitat. Entre els creadors representats es troben Lady Gaga, Frida Kahlo, Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Marina Abramović i Alice Keller.
.jpg)
El segon projecte explora l'impacte de la ciència en la humanitat a través de figures clau com Rosalind Franklin, Albert Einstein i Marie Curie, que simbolitzen la transmissió del saber i la voluntat de comprendre el món. L’ús de bolígraf i colors quotidians reforça la integració de la ciència a la vida diària, destacant-ne la influència constant. El resultat és una composició equilibrada que posa en valor el llegat científic i el seu impacte en la societat.

El següent projecte representa la interacció social i la comunicació com a mitjà d’expressió i reivindicació. L’obra adopta un estil caricaturesc i simbòlic, amb una composició equilibrada de colors càlids i contrastats. Mitjançant tècniques com el puntillisme, les línies interposades i les degradacions de color, es crea una estètica original que vol ressaltar la llibertat de pensament i la connexió entre les persones. Figures d’activistes com Greta Thunberg, Chico Mendes, Jane Goodall i Malala Yousafzai, entre altres, hi són representades.

Finalment, el projecte que explora la filosofia ho fa a través del grafit. Les creadores han volgut expressar la filosofia i la seva evolució al llarg del temps. El llibre gran, al centre, simbolitza el coneixement filosòfic, amb els autors de l’edat mitjana representant els orígens i fonaments de la filosofia. Mentre que els braços tatuats amb autors més actuals mostren com el pensament modern continua sostenint i desenvolupant aquest llegat intel·lectual. Han utilitzat el llapis com a tècnica principal, aprofitant diferents tipus de traç per aconseguir ombrejats i donar profunditat a la composició. Els tatuatges als braços són un recurs simbòlic que connecta el passat amb el present, reflectint la permanència i transformació del pensament filosòfic. El llibre central actua com a element focal que destaca la importància del coneixement en la construcció del pensament crític.
En resum, podem afirmar que els quatre projectes comparteixen la intenció de plasmar valors i passions que travessen els nostres palpitants cossos humans.
