
Mariona
Títol:
Acrílic sobre paper. 150cmx80cm
Aquest quadre està inspirat en una obra de la Guerra Civil; Loor a los héroes, pintat el 1937 per Arturo Ballester, un artista valencià nascut el 1892 i mort el 1981. L’obra representa les forces aèries de la República, que van tenir un paper clau en la defensa del cel durant la Guerra Civil contra l’aviació feixista.
En aquest cas l’obra ha estat reinterpretada per a denunciar una injustícia més actual. Representa una dona del col·lectiu LGBTQ+ amb ales dels colors de la bandera de l’orgull, símbol de la seva llibertat. Tanmateix, una corda l'estreny pel coll i la subjecta pels peus amb dos claus, impedint-li volar i ser realment lliure.
L'element que la reté en el quadre és un clau que deixa el significat obert a la interpretació de cada persona. Pot simbolitzar diferents formes d’opressió, com la religió, la família, la societat o qualsevol altra barrera que impedeixi viure lliurement la pròpia identitat i orientació sexual.
Personalment crec que moltes persones es poden sentir identificades amb aquesta obra, ja que es vol denunciar amb ella una realitat encara molt present. Precisament per això vaig triar aquest tema, perquè visibilitzar aquesta injustícia és més necessari que mai.

Clara
Títol: La victòria hipotètica
Acrílic sobre paper. 150cmx80cm
La inspiració per a aquest projecte ha estat l’obra "Hoy más que nunca, victoria", un cartell que feia referència a la victòria de la Guerra Civil Espanyola.
Fent ús de l’apropiació i utilitzant aquesta obra com a referent, el nostre propòsit principal era fer un cartell similar amb un missatge diferent. En el meu cas, he transformat la representació d’una victòria de la Guerra Civil Espanyola, en victòria d’Ucraïna en la guerra contra Rússia. Per aconseguir-ho, he mantingut tota l’estructura de l’obra original, però adaptant-los a transmetre la força d’Ucraïna.
Amb aquesta reinterpretació, vull generar una reflexió sobre el conflicte actual i la importància de la lluita per la llibertat.
Com ja s’ha comentat, seguint el mateix esquema i composició de l’obra original en el nou cartell podem veure una noia ucraïnesa que està mirant cap a dalt on seguidament veiem la "v" de victòria.

Anna
Títol: La teva opinó per sobre de tothom
Acrílic sobre paper. 150cmx80cm
En aquest projecte del MNAC he decidit inspirar-me en una de les seves obres en format pòster que estava situada en una secció del museu sobre la Guerra Civil Espanyola.
Vaig triar un dels cartells titulat "L'opinió" de Helios Gómez Rodríguez de l'any 1936. Aquest fa referència al context polític i social del període de la Guerra Civil Espanyola. Com podem veure a l'obra original hi ha una persona amb un diari a la mà, en una actitud de protesta o reflexió, on se simbolitza la lluita per la llibertat d'expressió i el dret a la informació.
En aquesta obra hi ha un gran contrast de colors i dimensions, donant el pes a l'element visual principal que és la figura humana. Un home més aviat abstracte. Amb l'obra ja triada vaig pensar en què podia canviar les lletres de manera que pogués tenir un altre significat, apropiant-me de l’estètica i el concepte però afegint-li una connotació més actual. Per a fer això, vaig decidir jugar amb el contrast de dues idees polítiques; per una banda, la dictadura, que l'he representat amb el color vermell i, per altra banda, la democràcia, que l'he volgut representar en blau a la part superior de l'obra, donant-li la importància i reconeixement que mereix.
El personatge principal he decidit fer-lo basant-me en l'original, fent ús de formes geomètriques i senzilles, però sense detallar ni marcar les faccions facials. Pretenc fer una metàfora visual del fet que tot i ser anònim pots reivindicar-te i donar veu a les teves ideologies. Darrere de l'home he decidit plasmar una fila de persones que representen a tots aquells que segueixen a la majoria sense la intenció de destacar, ja que, com es pot veure només 3 d’aquestes persones estan activament, aixecant banderes, a favor dels dictadors. La resta tenen por de dir la seva veritable opinió i això ha de canviar.

Uma
Títol: Los ojos ven, las bocas inventan
Acrílic sobre paper. 150cmx80cm
La inspiració per a fer aquest treball ha estat un dibuix de Ramón Puyol Algeciras, del 1907-1981 anomenat: "El Rumor : ¡Guerra a muerte al rumor! que intenta destrozar nuestra moral y nuestra unión / Puyol 36 diciembre Madrid" en el qual es mostra una figura deforme. Pel seu gran cap hi ha repartides 8 boques i en lloc de braços té ales, aquestes també surten de les seves cames. Als costats parets d'edificis amb finestres.
Aquesta obra representa la divulgació del rumor i el seu impacte en la societat. En el centre hi ha un gran cap de color verd amb moltes boques vermelles que pretén simbolitzar la difusió d'informació distorsionada. Aquestes boques els parlen als edificis pròxims, representant com els rumors afecten a tots sectors socials.
Els ovnis amb ulls són els observadors; recopilant informació i transmetent-la al cap central. D'aquesta manera aquesta informació es transforma i es redistribueix per tot arreu, perdent el seu sentit complet, fragmentant-se i manipulant les idees de la societat.
Els edificis apinyats que envolten el cap reflecteixen les conseqüències d'aquesta difusió incontrolada. Representen, amb el seu aspecte ruïnós, l'impacte negatiu de la desinformació en la societat, que afecten tant l'àmbit econòmic com al polític.
Amb aquesta pintura es pretén fer una crítica cap als rumors que, en repetir-se i distorsionar-se, poden influir en la percepció de la població sobre la “realitat”, alterant-la. La imatge reforça com la informació, moltes vegades manipulada, es converteix en una eina d'influència i control.