TÈCNIQUES GRAFICOPLÀSTIQUES
2N BATX
Els alumnes de segon de batxillerat, a la matèria de Tècniques d'expressió graficoplàstica han treballat en quatre projectes artístics, creant llibres d’artista que reflexionen sobre una qüestió essencial: allò que ens fa humans.
A partir d'aquest enunciat, el grup ha arribat a l’acord d’explorar aquesta idea a través del concepte del teixit, pensant-lo com a element pragmàtic, però, sobretot conceptual, com a representació de la nostra identitat, història i condició humana.
Cal destacar que el procés de creació d’aquests llibres d’artista ha permès redescobrir-ne la infinitat de possibilitats d'aquest mitjà d’expressió artística. Amb esforç i dedicació, aquest format esdevé una font inesgotable d’exploració creativa.
El ressò de la fàbrica (Carla Carnero)
Aquest projecte ens porta a reflexionar sobre el paper de les dones a les fàbriques tèxtils durant la revolució industrial. Mitjançant la tècnica de la linografia, s’ha imprès amb tinta negra sobre làmines de fusta. La creadora ha volgut mostrar l'explotació laboral de les dones que treballaven en condicions precàries, teixint i confeccionant roba per a la indústria, sovint en situacions de vulnerabilitat.
Aquest projecte destaca la lluita pels drets laborals i el paper de les dones com a agents de canvi en el context de la industrialització.




Teixint el temps (Nil Marquès)
Un altre projecte explora l'evolució de la vestimenta al llarg de la història, des de la prehistòria fins als nostres dies.
Mitjançant l'ús de dibuix i retall de paper per la tipografia. Un cuidat llibre en zig-zag ens transporta a diferents èpoques i cultures, mostrant com els teixits han estat no només una necessitat funcional, sinó també un reflex de les creences socials, religioses i polítiques. Aquest projecte ens convida a descobrir la vestimenta com una forma d'expressió i com a testimoni de l'evolució de les societats.




L'àvia (Anna Lázaro)
Finalment, el quart projecte és un homenatge a la història familiar de l’autora. Mitjançant fotografies transferides en tela, la creadora ha estructurat un llibre que narra amb imatges la història de la seva àvia, explorant la relació entre el passat, les arrels familiars i la memòria personal. A més, a través d’un treball minuciós de brodat, s’hi poden observar petits detalls que ens connecten amb la vida de la protagonista.



El fil roig (Sofia Menjíbar)
El tercer llibre presenta un conte tradicional japonès sobre el "fil roig del destí", una creença que afirma que les persones predestinades a trobar-se estan unides per un fil invisible. La creadora ha desenvolupat el relat en format llibre amb una peculiar enquadernació japonesa. A més, ha incorporat elements tèxtils i dibuixos que ens acompanyen en el recorregut simbòlic de les connexions humanes.


