Peça 14

Èxtasi de Herschel Shmoikel Pinchas Yerucham Krustofsi

Èxtasi XXI 

En el quadre podem veiem a un personatge dels Simpsons, Krusty el Pallasso, l'arquetip de persona viciosa i ignorant, que ha arribat a l’èxtasi degut a la sobreexposició de notificacions de missatges, likes, fotos, etc. Al voltant hi apareixen fets, estudiats arreu del món i reivindicats per la seva gravetat: retalls de titulars de notícies i paràgrafs d’aquestes en les que es dona a conèixer la problemàtica, símptomes i perjudicis en la conducta de la persona. La persona afectada ignora aquests fets, ja que està atrapat en aquest bucle de gratificació immediata. 

Aquesta obra és una exageració i crítica d’una situació causada per les empreses que dominen les xarxes socials. El disseny de les respectives plataformes està pensat perquè la substància encarregada de proporcionar-nos la sensació de plaer, la dopamina, s’alliberi en les estructures del sistema límbic. L'alliberació d’aquesta substància produeix una sèrie de canvis en el comportament del cervell a traves de neurotransmissors i receptors opioides endògens (receptors cel·lulars de neurotransmissors interns en el sistema nerviós). 

Un dels factors amb el que s’aconsegueix és la impredictibilitat. Si sabéssim quan arriben les notificacions dels missatges que esperem, o el número de likes i qui ens els dona, perdria la gràcia i tal sensació no es generaria.  

Els colors de l'obra són plans però saturats, per cridar l’atenció i després l’espectador pugui interpretar el missatge observant el quadre de més a prop. 

La tècnica utilitzada té semblances amb la de Romero Britto, artista del moviment Pop Art, per l’ús de colors plans però saturats, una línia molt marcada i una figura central que ocupa la major part del quadre. S’ha incorporat collage per donar una textura diferent i aportar més versemblança en quant als retalls de diari i icones de notificacions.

DSC_0309 editado.jpg