EL COS SENSE CULPA
Peça 4
Julia Millà, Laura Albajar, Marta Ferrusola
Ens sentim culpables per experimentar els nostres desitjos sexuals?
Aquesta obra, és una resposta a la següent reflexió: “ens sentim culpables per a satisfer els nostres desitjos sexuals?”, creant així una obra influenciada en l’art conceptual i l’obra de “el retaule de l’amor” de Julio Romero de Torres.
Aquesta obra consisteix en una caixa negre, amb un petit forat a cada una de les seves bandes i, a la part superior, un fragment de Gènesi, de la Bíblia. Això mostra que la obra està pensada per a ser vista des de dalt, dipositada en una taula baixa. El fragment, que és el primer que veu l’espectador, fa referència al pecat i a la dificultat de controlar els nostres desitjos: “De todo árbol del huerto podrás comer; mas del árbol de la ciencia del bien y del mal no comerás; porque el dia que de él comieres, ciertamente morirás”. Aquest text ens fa pensar en la prohibició que és feta a Adán y a Eva, que finalment acaben essent dominats pel seu desig… L’espectador, després de llegir aquest fragment, té la possibilitat d’endinsar-se en l’obra i descobrir, a través d’un dels petits forats, què hi ha dins de la caixa, l’objecte que hem escollit per a representar el desig sexual, un penis. El fet d’emprar aquest objecte com a l’objecte principal de l’obra, fa referència a l’art conceptual, fent de l’a idea sigui l’obra en si mateixa, i s’ajudi d’uns objectes (la caixa, el fragment i el penis) per a acabar d’expressar bé el missatge que es vol transmetre. Ademés, el fet de combinar un fragment de la bíblia amb un objecte que pot ser considerat obscé, està basat en la contradicció o contrast que trobem en l’obra de Julio Romero de Torres, una obra en la que apareixen dues figures femenines despullades però també una monja, per exemple. Per a que la obra tingués un parentesc major al retaule, les vores de la caixa disposen de purpurina daurada per a representar els marges de color daurats que trobem en el retaule.
Així que aquesta obra acaba essent una mena de joc/provocació per a l’espectador. Vol povocar la intriga a aquell que la mira, els vol provocar el desig de saber què és el que aguarda l’obra en el seu interior, així també reflexionant sobre la pregunta de la que hem partit per a realitzar l’obra, sobre la capacitat i la culpabilitat de satisfer els nostres destjos sexuals. Mentre que també té un gran significat al darrera, com hem comentat anteriorment.