Peça 8

El mirall li mostra la realitat, però l'amor es cec.

La meva obra es titula "El reflexa", i està inspirada en el quadre fet amb oli sobre canvas d'Eduardo Chicharro, titulat "Mujer de perfil con quimono". Aquesta obra, realitzada al voltant del 1913 i 1925, ens mostra una dona observant-se a un mirall.

La sensació que em va transmetre era tant d'amor propi, com de narcisisme, com també una referència a la pressió social que senten les dones per ser atractives a l'ull dels altres. Tres temes molt complexes i completament diferents entre ells.

048831-000_083410.jpg
Vampire in the mirror.jpg

A partir d'això, em vaig centrar en el mirall que porta la dona i el que aquest representa a la literatura. Des de fa anys, el mirall ha estat considerat un instrument per reflectir la realitat, per capturar les animes dels quals el miren o com un portal cap a un altre món. Amb tots aquests mites en ment, vaig decidir crear la meva pròpia història on el mirall fos el centre de tota la trama. Sobretot vaig centrar-me en el concepte d'un mirall on es reflecteix la realitat, d'aquí ve el títol de l'obra.

Seguidament, em vaig qüestionar quina realitat volia que es mostres. Va sortir la idea de representar un amor fals, desinteressat o fins i tot forçat. Per buscar la raó d'aquest amor fals, vaig informar-me sobre mites, llegendes o històries que em poguessin ajudar per construir la història personal de cada un dels personatges presents. Històries com la del "Callejón del Beso", on un vil home assassina a la seva fila perquè aquesta s'havia enamorat d'un pobre miner; el mite de Narcís, un bell jove que, no podent apartar la mirada de la seva imatge a l'aigua d'una font, mor ofegat en aquesta; o el relat titulat "Els que s'allunyen d'Omelas", on una els ciutadans d'Omelas viuen en constant felicitat gràcies a la misèria d'un pobre nen que tenen tancat a les fosques; han sigut de gran inspiració per a la trama del quadre. No només són històries les que han inspirat aquesta obra, lletres de cançons com "After Laughter (Comes tears)" de Wendy Rene m'han servit d'ajuda.

A més a més de les històries que he mencionat abans, el quadre guarda encara més detalls que et permeten entendre millor el significat darrere d'aquest, com el reflex inexistent de la dona; la mirada de l'home que, en comptes de mirar-la a ella, observa el seu reflex obscur; o la finestra que està tancada i no és possible obrir-la perquè no té pany.

After laughter (Comes tears) - Wendy Rene
00:00
DSC_0399.JPG

Amb un significat tan complex, no volia a més a més fer una composició més complicada, per això vaig decidir que els personatges estiguessin centrats i que l'obra sigues simètrica. L'obra està composta per colors freds i càlids, tot i que predominen els càlids, per fer contrast entre la parella i el mirall, els dos elements més tenebrosos de la trama, i l'habitació on es troben els protagonistes.

Finalment, vaig ajuntar la meva passió per la literatura i la pintura i vaig realitzar un petit relat on s'explica la veritable història dels protagonistes. Tot i això, l'art és subjectiu i realment el meu objectiu era que tothom pogués interpretar aquesta obra a la seva manera.

3825F588-9EBA-4381-89AD-B65781D71ABF.JPG
ana.jpg